fredag 10 juli 2009

Utflyktstips

Utan kulturlandskapet en bit innanför kustlinjen hade fyrarna varit färre och haft mindre betydelse. En förutsättning för att rädda en fyr till eftervärlden är alltså att den alls uppförts, och nämnda kulturlandskap och civilisation.

Naturen i sig är ofta fantastisk och fullt tillräcklig, men artefakter i landskapet kan ibland förstärka upplevelsen, lyfta fram, ställa en fråga och någon gång också ge ett svar.

Strax innanför Kyrkesund på västra Tjörn ligger Pilane, tidigare mest känt för sina hällristningar alldeles vid infarten till Pilane, men nu också internationellt uppmärksammat för sin lite annorlunda skulpturutställning i det öppna kulturlandskapet.

pilane.se

Och om du ändå är i trakten, missa inte Sundsby säteri.

"..Sundsby nämns första gången år 1388 men är mest omtalad eftersom Margareta Huitfeldt levde och styrde här år 1635-1683.

I Östra flygeln finns en kulturhistorik utställning om Margareta Huitfeldt och Sundsby säteri. Spännande arkeologiska utgrävningar pågår och delar av fynden presenteras i utställningen..."

"..Runt Sundsby finns en 4,2 km lång naturled som är otroligt vacker och variationsrik. Utsiktsplatser som får Dig att hänföras och grottor där barnens nyfikenhet får fritt spelutrymme. Vandringsleden lockar till promenader för alla åldrar..."

Säteriet
Läs mer

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida