lördag 17 september 2011

Rabbedjupet

Som en naturlig förlängning av fjordlika Lyresund och Tångesund runt Lyr ligger Räbbe djupet (särskrivet på sjökortet), Rabbedjup förekommer också. Det är poulära dykvatten och särskilt intressanta när ström och vind ger rätt förhållanden.

Län: Västra Götalands län
Dyktyp: VRAKDYK
Båt krävs: Ja
Maxdjup: 34
Svårighetsgrad: MEDEL
Luftfyllning: Aqualand, Skärhamn


Foto: Eddy Tuite
Vägbeskrivning:
Båtdyk från Skärhamn. Ligger vid fyren på Häröns nord väst spets

Dykbeskrivning:
Kanon dykplats. Två olika dyk.
Djup dyk intill fyren eller drift dyk soderut mot viken

Att tänka på
Känsligt för västliga vindar

Vägbeskrivning:
Endast med båt. Ligger på väst sidan av Härön , utanför Tjörn

Dykbeskrivning:
Här är maxdjupet 33m men vackrast är här kanske runt 14 - 20m. Platsen har en mycket fin bergsbotten med klippor och stenrösen. Ibland finns här mycket fisk, även stor torsk. Ett riktigt kanondyk dock mörkt efter 26m.

En av de bästa dykplatserna som man kan nå med Båt från Tjörn. Här kommer du att få se väggar täckta med sjöpung, vackra överhäng och ofta mängder med stor fisk som ”forsränner” nerför ravinerna.

Viktigt att tänka på är att man ska hålla sig intill väggen på 15-20 meters djup och simma på i 30-35 minuter i sydlig riktning innan man simmar upp o fortsätter på platån. Då kommer man nämligen rätt, annars är det lätt att hamna väster ut för långt ifrån de mest spännande gryten. Där finns nämligen ännu mera fisk att beskåda under säkerhetsstoppet.


På botten ligger ett gammal ankare och några flaskor (antagligen från fyren) .
Det påstås att pråmen med allt som bärgades från Skjöldi ligger här och några dykare har hittat porslin.

Uppgifterna upplagda av:
Eddy Tuite

"030729

Vid besök i djupet vid Rabbe huvud kom en av våra dykare i närkontakt med en monstertorsk. På 26m djup kom en jättetorsk fram ur ett hål i berget och enligt dykaren själv Han kom ut och hade för avsikt att mumsa på mig lite, - väl ute stannade han till och jag kunde se hur han funderade på vem av oss var störst. Efter viss tvekan kom han på att jag kanske var lite större än honom och han backade in i berget igen..."

www.dykarna.nu

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida