lördag 8 maj 2010

Harbour Porpoise

På 60-talet var tumlare en vanlig syn längs den svenska västkusten, numer observeras de sällan, även om det uppskattade beståndet på 36.000 individer låter stort och betryggande.

Det finns flera orsaker till varför denna lilla, i grunden skygga, val minskat kraftigt i antal, varav det minskade fiskbeståndet står ut som den främsta. Även tumlare som fastnat och druknat i fiskares nät påverkar beståndet negativt.

En tumlares rutt under en period

I Bra Böckers uppslagsband från 80-talet anges vattnen mellan Göteborg och danska Laesø som de tumlartätaste, enligt SVTs Mitt i naturen observeras de flesta numer utanför Mölle och Kullaberg

Vid en båtfärd till Laesø för några år sedan, såg undertecknad den berömda "sjöormen" på grundflaken norr om Østerby Havn. När tillgången på föda är god samlas tumlare på rad för en gemensam jakt och måltid, då påminner gruppens ryggar och fenor om en lång orm som tar sig fram i en mycket sevärd vågformation.Näst människan så har tumlaren den största hjärnbarken i förhållande till sin kroppsvolym, så om denna lilla val varit lite mindre skygg hade den med all säkerhet uppfattats som minst lika intelligent som släktingen delfinen.

Tumlaren är mycket ovanlig i fångenskap, men tre vuxna och en kalv finns i Kerteminde, på Fyn, i Danmark.

I vårt västra grannland säger man marsvin när man talar om "vår" tumlare. Marsvin för oss är ju något helt annat, men här är danskarna mer logiska, eftersom mar betyder hav.

Läs mer

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida